15 Σεπτεμβρίου 2006

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΡΩΓΜΗ

Της ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Είθισται στις επετείους, στα γενέθλια ή τέλος πάντων όταν συμπληρώνεται ένας χρονικός κύκλος που αφορά τους ανθρώπους και τις δραστηριότητές τους, να γίνεται ένας απολογισμός. Θα ήταν παράλογο να μη συμβεί το ίδιο και με τη ΡΩΓΜΗ, αφού πέρασε ένας χρόνος από τότε που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο.
Στην πρώτη μάζωξη ανθρώπων που έγινε για την υλοποίηση της ιδέας του εντύπου αυτού, υπήρχε ιδιαίτερος ενθουσιασμός αλλά κυρίως υπήρχε κατάφαση στην αναγκαιότητα αυτού του εγχειρήματος. Πολύ γρήγορα όμως, σχεδόν στα πρώτα δύο-τρία φύλλα, η πλειονότητα αυτών που συμφώνησαν για την έκδοση της ΡΩΓΜΗΣ έστρεψαν την πλάτη τους στο εγχείρημα τούτο και με περισσή αδιαφορία προσπάθησαν να απαξιώσουν την προσπάθεια. Την ίδια φυσικά απάθεια έδειξαν και οι υπόλοιπες δυνάμεις της επίσημης αριστεράς στην πόλη μας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η οικονομική φτώχεια της περιοχής μας συνοδεύεται εξίσου και από πολιτική και ιδεολογική ένδεια. Η αδυναμία τους να απαγκιστρωθούν από την αρχή ότι πολιτική είναι κυρίως η συγκρότηση ψηφοδελτίων και η συμμετοχή τους στις εκλογές, ενώ πολιτική καλούμαστε να κάνουμε κάθε μέρα μιας και τα προβλήματα δυστυχώς δεν εξαφανίζονται την επομένη των εκλογών, ενδεχομένως να δικαιολογεί και τη στάση τους απέναντι στη ΡΩΓΜΗ ή στην οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια παρέμβασης στα καθημερινά δρώμενα του τόπου μας, η οποία ξεφεύγει από τα συνήθη πολιτικά ήθη.
Στο πρώτο φύλλο γράφαμε από αυτήν ακριβώς τη στήλη ότι κατανοούμε το δύσκολο του εγχειρήματος ακριβώς γιατί, ζώντας και εμείς σε τούτο το βάρβαρο κόσμο, διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να πας κόντρα στο ρεύμα, ότι τα λιμνάζοντα νερά που επιδιώκουμε να ταράξουμε, σε πολλές περιπτώσεις έχουν βαλτώσει τη ζωή μας, ότι η ιδιώτευση και η παραίτηση έχουν γίνει εικονοστάσια της νέας θρησκείας του ατομικισμού, τα οποία με τη σειρά τους εκπέμπουν φόβο και ανασφάλεια.
Παρ’ όλα αυτά δεν το βάλαμε κάτω. Απόδειξη τα δώδεκα φύλλα του εντύπου. Ασύλληπτο νούμερο ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους, δεδομένων των συνθηκών κάτω από τις οποίες βγαίνει το έντυπο.
Στην προσπάθειά μας αυτή αναδείξαμε πληθώρα από θέματα που αφορούν όχι μόνο την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα αλλά και εκείνα που είναι δίπλα μας κάθε μέρα, κρίνοντας ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ξεσκεπάζοντάς τα από το μανδύα της συνήθους ή και της επίσημης προσέγγισης ή ανάγνωσής τους από τους κυρίαρχους πολιτικούς _και όχι μόνο_ κύκλους.
Στο ταξίδι αυτό μπορεί κάποιοι να κατέβηκαν νωρίς ή και να μην ανέβηκαν επί της ουσίας ποτέ στο τρένο τούτο, αλλά στους ενδιάμεσους σταθμούς επιβιβάστηκαν άλλοι συνεπιβάτες που έδειξαν απίστευτη θέρμη, ζήλο και κυρίως συνέπεια για τη ΡΩΓΜΗ, δίνοντάς της άλλον αέρα και κυρίως αισιοδοξία και επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα _και όχι τη ματαιότητα_ του εγχειρήματος τούτου.
Ευελπιστώντας κατ’ αρχάς ότι το ταξίδι τούτο θα διαρκέσει πολύ ακόμη και ελπίζοντας να γεμίσουν οι σελίδες μας και με άλλους συνεπιβάτες, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας πιστεύοντας ακράδαντα ότι χαμένες μάχες είναι μόνο εκείνες που δεν δίνονται ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: