12 Μαΐου 2007

ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΤΣΙΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΕ

Της σύνταξης


Παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης του Αγρινίου εκτυλισσόταν προεκλογική συγκέντρωση φερέλπιδος υποψήφιου πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα βουλευτή του εθνικού μας κοινοβουλίου, με κύριο χαρακτηριστικό τα πυροτεχνήματα, την εκκωφαντική και συγχρόνως ρυθμική μουσική αλλά και το γηπεδικό και καθόλου πολιτικό σύνθημα των οπαδών του, «πάρτυ-πάρτυ στις επτά του Μάρτη». Το σύνθημα αυτό συμπυκνώνει σε όλο του το μεγαλείο την αντίληψη που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα περί πολιτικής, εξουσίας, διαχείρισης των κοινών. Μια απέραντη γιορτή, ένα τρελό αποκριάτικο ξεφάντωμα περιμένει τον νικητή των εκλογών, ένα συνεχόμενο πάρτι που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Μόνο που σε αυτήν τη χαρούμενη γιορτή δεν είναι όλοι καλεσμένοι. Υπάρχει αυστηρή «πόρτα» που επιτρέπει την είσοδο μόνο σε επίλεκτους, ούτε καν σε όλους αυτούς που φώναζαν και πανηγύριζαν το βράδυ των εκλογών νιώθοντας τον εαυτό τους νικητή. Βλέπετε, ο χώρος όπου διεξάγεται η γιορτή είναι περιορισμένος και αφορά τους εκλεκτούς. Λίγοι και καλοί λοιπόν, και στην υγεία των κορόιδων.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι υπουργοί τούτης της κυβέρνησης, όπως ακριβώς έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι, και άρχισαν το μεγάλο φαγοπότι. Τα περί ηθικής, σεμνότητας και ταπεινότητας, πάταξης της διαφθοράς, είπαμε, είναι για τα κορόιδα. Ο λογαριασμός βέβαια έρχεται σε όλους εμάς που ελαφρά τη καρδία διαθέτουμε τα χρήματά μας, όπως αυτά των ασφαλιστικών ταμείων μας, να τα διαχειρίζονται όλοι αυτοί και να στήνουν τσιμπούσια που μπροστά τους τύφλα να 'χουν αυτά της παρέας του Αστερίξ μετά από κάθε περιπέτειά τους.

Το τι χαρακτηρισμούς ακούσαμε εκατέρωθεν από τα κόμματα εξουσίας όλο αυτό το διάστημα με την υπόθεση των ομολόγων δεν περιγράφεται: λαμόγια, ακρίδες, μαφιόζοι, κουμπάροι, γιοι, κλέφτες, και άλλα πολλά ωραία.

Λοιπόν, εμείς εδώ από τούτο το έντυπο, απέναντι στους «ατσίδες με τα μπλε» θα αντιπαραθέσουμε τους «Εκβιαστές», ένα ποίημα που μας έστειλε ο ποιητής συντοπίτης μας Γιώργος Ζιόβας, εμπνευσμένο από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των φοιτητών όλο το προηγούμενο διάστημα, το οποίο φυσικά αποτελεί και τη δική μας πρόταση για την αντιμετώπιση τούτης της παρασιτικής κατάστασης που βιώνουμε ως κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: