14 Οκτωβρίου 2006

Κέντρο Υγείας ΜΥΤΙΚΑ

Όταν η αλήθεια μέσα από τους τοίχους ξαφνιάζει

Υπέροχη θέα, μία ηρεμία που πολλοί άνθρωποι της πόλης θα λαχταρούσαν για το επαγγελματικό τους περιβάλλον –το ίδιο και η υποφαινόμενη αγροτική ιατρός. Αυτό το ίδιο μέρος τους τελευταίους μήνες απέκτησε ένα πολιτικό ενδιαφέρον, όπως και ένα κλίμα ελαφρώς... τρομοκρατικό.

Ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει ένα κατ’ όνομα μόνον «κέντρο υγείας»(ΚΥ). Κάθε ΚΥ αυτονόητα διαθέτει ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ γιατρούς, νοσηλευτές, ακτινολόγο, μικροβιολόγο και… εννοείται ασθενοφόρο. Ενώ το εν λόγω λυόμενο λίγων τετραγωνικών, όταν ανέλαβα υπηρεσία στις 20/01/2006, διέθετε απλώς δύο αγροτικούς ιατρούς και μια εργαζόμενη στην καθαριότητα! Κανέναν νοσηλευτή, κανέναν ειδικευμένο γιατρό, ανύπαρκτο ασθενοφόρο...
(Ας σημειωθεί ότι το όχημα που παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως ασθενοφόρο είναι παροπλισμένο επί έτη. Δεν διαθέτει άδεια ΚΤΕΟ, ούτε έγκριση από το ΕΚΑΒ, και ως εκ τούτου είναι παράνομο και επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ως ασθενοφόρο.)

Οι προσπάθειες των δύο αγροτικών ιατρών του ΚΥ συνεχίζονταν, όταν 3-4 μήνες μετά γινόταν πλέον φανερό πως οι κάτοικοι ήταν απαράδεκτα ακάλυπτοι από υγειονομική άποψη. Έτσι,
- αναζήτησα το ΦΕΚ το σχετικό με το τι προσωπικό προβλέπεται για το ΚΥ Μύτικα
- σε συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου εστάλη στον διοικητή του Νοσ. Μεσολογγίου αναφορά των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων και αίτηση κάλυψης των κενών σε προσωπικό και δευτερευόντως σε εξοπλισμό
- διαμορφώσαμε κείμενο (με την υπογραφή του σωματείου) που καλούσε τους κατοίκους να αναλάβουν δράση υπέρ της στελέχωσης του ΚΥ, επικουρώντας την προσπάθεια που ήδη γινόταν από τους εργαζόμενους

Παράλληλα μ’ αυτά, ήδη από τον 2ο μήνα υπηρεσίας, γινόταν προσπάθεια να προστατευθούν τα ταμεία από διαπιστωμένες οικονομικές απάτες. Συγκεκριμένα, για να γράφονται φάρμακα στα βιβλιάρια ασθενών, ζητείται πλέον ιατρική γνωμάτευση, όπως προβλέπεται νομικά. Και δεν γράφονται τυφλά ό,τι κουτάκια αραδιαστούν μπροστά μας, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών-ηρεμιστικών κ.ά. Κάτι βέβαια που θίγει σοβαρά κάποια οικονομικά συμφέροντα, ενώ περιττεύει μάλλον να σημειωθεί ότι η παλιά τακτική απειλούσε την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Κατόπιν αυτών των ενεργειών, κι ενώ ήδη η αίτηση προς τον διοικητή του Γ.Ν.Μεσολογγίου είχε τοιχοκολληθεί στην είσοδο του ιατρείου, έγινα αποδέκτης δύο επιθέσεων:
05/07/2006 βρίσκω το αυτοκίνητό μου με τα 4 λάστιχα μαχαιρωμένα
13/07/2006 καλούμαι από κάτοικο της περιοχής να δω τον πίσω τοίχο του ιατρείου, όπου είναι γραμμένο με κόκκινο σπρέυ σ’όλο το μήκος του τοίχου «ΕΙΣΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑΤΡΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΟΥ!!!».
(Για τα συμβάντα αυτά έγινε γραπτή αναφορά και δόθηκε δέσμευση από διοίκηση και σωματείο ότι θα γίνει μήνυση κατά αγνώστων).

Το ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

Ένα κομμάτι κόσμου έδειξε πιο έντονη υποστήριξη. Υπήρξαν κάτοικοι που πρότειναν να ενισχύσουν την παρέμβαση και να σφυγμομετρούν τις διαθέσεις της κοινωνίας. Άλλοι θέλησαν να παρέχουν κάποια ασφάλεια, όπως να με συνοδεύουν σε ενδεχόμενο βραδινό περιστατικό.

Σε μια συνάντηση που είχα με τη δημοτική αρχή με διαβεβαίωναν πως για όλα τα προβλήματα με το ΚΥ «τρομερή προσπάθεια έχει καταβληθεί, τίποτα δε γίνεται πια». Κάτι που ωστόσο χώλαινε σε τεκμηρίωση.

Τέσσερις μέρες μετά την άνω συνάντηση και ένα μήνα μετά την έναρξη των πιο πάνω διεργασιών, το ΚΥ Μύτικα επισκέφθηκαν ο διοικητής του Νοσ. Μεσολογγίου (κ.Δημόπουλος), ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας (κ.Σπηλιώτης) και δύο υπεύθυνοι δομικών υλικών παρουσία δημάρχου, αντιδημάρχου, των δύο αγροτικών ιατρών και της υπεύθυνης για την καθαριότητα.

Το αποτέλεσμα:
-από τις 27/7 το ΚΥ διαθέτει μία επικουρική (για ένα χρόνο) παθολόγο
-υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, οπότε μπορεί ο εφημερεύων ιατρός να
διανυκτερεύει στο κτήριο.
-ξεκίνησε και συνεχίζεται ένας καλύτερος τεχνικός εξοπλισμός του ΚΥ,
με λειτουργικό χαρακτήρα.

Επίσης,
-δόθηκε δέσμευση για ΜΟΝΙΜΟ ειδικευμένο γιατρό και ΜΟΝΙΜΟ νοσηλευτή.
-δεσμεύθηκαν ότι από 15/09/2006 και ανά 15 μέρες θα γίνεται επίσκεψη από
τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς (γυναικολόγο, καρδιολόγο, χειρουργό, ορθοπεδικό),
αν και δεν εγγυήθηκαν για πόσο.

Ενώ καμία πρόβλεψη δεν έγινε για το πώς:
- θα καλυφθεί η περιοχή με ασθενοφόρο.
Ας σημειωθεί ότι ο Μύτικας απέχει 60’ και 80’ από τα Νοσοκομεία Λευκάδος και Μεσολογγίου αντίστοιχα. Οπότε η επιπλεόν καθυστέρηση για να κληθεί και να φτάσει ασθενοφόρο του Αστακού ή του ΕΚΑΒ επιτείνει ένα ήδη οξύτατο για μας πρόβλημα.
θα καλυφθούν οι εκκρεμούσες ανάγκες του ΚΥ με επικουρικό προσωπικό, μέχρι την κάλυψη των θέσεων με μόνιμο.
Ειδικό και οξύ πρόβλημα αποτελεί η παντελής απουσία νοσηλευτικού προσωπικού.Όσο για τις εφημερίες ειδικά, το γεγονός ότι κάθε εφημερία του «κέντρου υγείας» καλύπτεται αποκλειστικά από ΕΝΑΝ ΙΑΤΡΟ και ΔΙΧΩΣ νοσηλευτικό ή βοηθητικό προσωπικό, σημαίνει ότι η πάλη με το χρόνο είναι για τον μοναδικό εφημερεύοντα ιατρό ενίοτε υπεράνω των αντικειμενικών δυνατοτήτων του.

Συνολικά, ο κόσμος εκτιμά πολύ την προσπάθεια που καταβάλλεται και το αποτέλεσμα που έχει επιφέρει. Εκκρεμεί η πάλη για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, η προώθηση σοβαρών επιπλέον αιτημάτων . Μα κυρίως απαιτείται μεθοδευμένη παρέμβαση στους κατοίκους. Διότι μόνο μια δική τους ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ και οπωσδήποτε ΧΡΟΝΙΑ δράση θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ παράλληλα θα τους γινόταν βίωμα με ποιον τρόπο αυτό που δικαιούμαστε και ζητάμε, το κάνουμε λέξεις και στη συνέχεια πράξεις.

Σοφία Μανούσου
Aγροτικός γιατρός
«ΚΥ» Μύτικα

Δεν υπάρχουν σχόλια: