12 Μαΐου 2007

Συνέλευση της ΤΕΔΚ: Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στις 23 του Μάρτη, στο Μεσολόγγι, έγινε η συνέλευση της ΤΕΔΚ του νομού. Εντάξει, κανείς δεν περίμενε από ένα τέτοιο σώμα, πολιτικές πρωτοβουλίες που να φέρνουν στο προσκήνιο ζητήματα αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης. Θα ήταν λογικό όμως, να συζητιόνταν κάποια θέματα. Εξ άλλου, εκλογές για το δ.σ. της ΤΕΔΚ είχαμε, οι υποψήφιοι ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα δράσης και την φιλοσοφία τους για την αυτοδιοίκηση. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Όλη η διαδικασία δεν κράτησε παραπάνω από δύο λεπτά. Τόσο χρειάστηκε, ο οικοδεσπότης της συνέλευσης, δήμαρχος Μεσολογγίου, για να εξηγήσει τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας. Αμέσως μετά η μεγάλη πλειοψηφία των διακοσίων πενήντα συνέδρων, χωρίστηκε σε δύο μεγάλες ομάδες. Αυτούς, που πρώτα πήγαν για φαγητό (ήταν κερασμένο από την ΤΕΔΚ) και κατόπιν ήρθαν στην ψηφοφορία και σε αυτούς που πρώτα ψήφισαν και αμέσως μετά πήγαν στο εστιατόριο για φαγητό. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπόρεσα να διακρίνω και κάποιες άλλες διαφορές που θα μπορούσαν να είναι ουσιώδεις. Για παράδειγμα, δεν ξέρω, αν κάποιοι από αυτούς, έφαγαν με μπλε ή πράσινα πιρούνια. Για δομημένα ή αδόμητα ομόλογα δεν τους φοβάμαι, γιατί, πώς να το κάνουμε! Άλλο ΤΕΔΚ και άλλο ΤΕΑΔΥ.

Με ένα τέτοιο κλίμα υψιπετούς προβληματισμού, να επικρατεί, δεν ήταν εύκολο να μιλήσει κανείς πολιτικά. Παρ’ όλα αυτά, αφού είχα αποφασίσει να είμαι υποψήφιος, δεν ήταν εύκολο να κάτσω άπραγος. Κατά την είσοδο στην γενική συνέλευση μοίρασα την ανακοίνωση που ακολουθεί, με στόχο να έρθω σε επαφή με τους αντιπροσώπους και να υπάρχει, και κατά την ψηφοφορία, μια εναλλακτική λύση που να ξεφεύγει από την μέγγενη του δικομματισμού. Η ανακοίνωση, με τίτλο, «ο δικομματισμός βλάπτει σοβαρά την αυτοδιοίκηση», είναι η εξής:



«Σήμερα δεν βρισκόμαστε, στη συνέλευση της ΤΕΔΚ, για να εξυπηρετήσουμε σκοπιμότητες προσώπων και κομματικών μηχανισμών.

Αντίθετα η σημερινή διαδικασία πρέπει να αναβαθμίζει τους αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς. Εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να αυτοπεριοριστούμε σε μια δικομματική σύγκρουση εξουσίας, που δυστυχώς για τους εκφραστές της, είναι άνευ (αυτοδιοικητικής) ουσίας.

Επομένως η ΤΕΔΚ, η κορυφαία έκφραση της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, καλείται να εκφράσει τη συνισταμένη των αγωνιών και των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και αγνοώντας τον δικομματικό καυγά, να διεκδικήσει λύσεις, να διατυπώσει επεξεργασμένες θέσεις. Θέσεις οι οποίες δεν θα έχουν ως αποδέκτες μόνο τα υψηλότερα κλιμάκια διαμόρφωσης πολιτικών και λήψης αποφάσεων αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, που αν δεν τις έχουμε συμμαχητές στο πλευρό μας, η χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης, από διαδικασία δύσκολη και πολυσύνθετη που είναι, θα γίνει εντελώς αδύνατη.

Σήμερα είναι απαραίτητο η ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, να αρθρώσει μια διαφορετική φωνή.

Μια φωνή συνεργασίας, χωρίς εξαρτήσεις και αποκλεισμούς, με όλους τους φορείς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, διοικητικούς και πολιτικούς που λειτουργούν σε επίπεδο νομού.

Μια φωνή διεκδίκησης με σχεδιασμό έναντι των ανωτέρων κλιμακίων εξουσίας, αλλά και διατύπωσης τεκμηριωμένων προτάσεων και πολιτικών για την οικονομική και κυρίως την κοινωνική ανάπτυξη του νομού δημιουργώντας όφελος για τους οικονομικά ασθενέστερους. Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν κοινωνίες αυτοδύναμες σε ιδέες πρωτοβουλίες και στελέχη. Γι αυτό είμαστε αντίθετοι στις λογικές των μηχανισμών, που για να διασφαλίσουν την συνέχεια της παρουσίας τους, αποκλείουν τους ανεπιθύμητους και προωθούν με κάθε μέσο τους ημετέρους, κάνοντας την Τ.Α. φτωχότερη σε ζωντάνια, ιδέες και πολιτικές.

Είναι πλέον καιρός να αντιδράσουμε. Και αυτό αξίζει να γίνει τώρα!!

Για την οικονομική επάρκεια της Τ.Α. αφού είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε τον κοινωνικό της ρόλο. Τα χρήματα που λείπουν από τους Δήμους, λείπουν από τους συμπολίτες μας και τις κοινωνικές τους ανάγκες.

Για να αποκτήσει η Τ.Α. την θέση που της αρμόζει και αυτή είναι μόνο μία. Η πλήρης αυτοδιαχείριση των τοπικών υποθέσεων μακριά από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους και του «δοτού» περιφερειάρχη. Γιατί η εποχή των εκπτώσεων στην ΑΥΤΟδιοίκηση πρέπει κάποτε να τελειώσει, επιτέλους!!»


Για την ιστορία, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, πήρε 150 ψήφους (10 έδρες), ενώ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, 90 ψήφους (7 έδρες). Υπήρξαν και πέντε σύνεδροι που στήριξαν την υποψηφιότητα του υπογράφοντος. Ενώ τρεις κατέφυγαν στο λευκό και στο άκυρο. Νομίζω ότι αξίζει να προσπαθήσουμε, στο μέλλον, να είμαστε περισσότεροι και πιο οργανωμένοι.


Καρακώστας Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Ναυπάκτου.

Ανεξάρτητος υποψήφιος για το δ.σ. της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: